Таблите во Excel се огромна тема. Јас сум почетник, дали навистина можам да започнам со создавање на контролна табла? Колку време ќе ми треба? Кои се индикаторите за следење што треба да се интегрираат? Врз основа на практични видео примери. И без да се сеќавам на еден тон формули. Или дури и започнете курс за обука од 10 часа на јазикот на VBA. Можете да имате импресивна табла без застој за три до четири часа. Сè зависи од графичкиот квалитет што сакате да и го дадете на вашата табела. Ако планирате да го испечатите, дистрибуирајте го на вашите колеги. Подобро е да се фокусирате на одредени аспекти и да сметате 15 часа. И да! ѓаволот е во деталите.

Табла за специфична потреба

Пред да влезете во техничкиот дел. Прво треба да бидете сигурни дека вашата табла исполнува вистинска потреба. Замислете ги вашите колеги со вас во просторијата за состаноци. Ја проектирате вашата нова табла на огромниот екран. И, всушност ви требаше два месеци. Еден има впечаток дека е во кокпитот на ракетата. Или поточно во кризната просторија на фабриката за гасови. Никој не го разбира тоа. Но, ние на пример гледаме дека е вклучен бројот на автомобили паркирани на паркингот. Навистина е клучно да се утврди кои информации за додадена вредност треба да ги содржи. Не трошете време. И избегнувајте да ги вознемирувате вашите колеги со целосно бескорисни алатки за следење.

READ  Најдобрите онлајн алатки за преведување текст или страница

Примери на индикатори за често наб monitoringудување

Се разбира, секоја табла мора да одговара на одредена ситуација. Но, може да се нацртаат широки линии. Обично ние бараме да имаме графички преглед на залихите. Таблата ви овозможува брзо да одговорите на неколку прашања.

  • Дали се постигнати целите на продажба, неделно, месечно, годишно?
  • Кое е нивото на нашата залиха? Дистрибуција по производ, по препорака.
  • Кои се роковите за обработка на споровите, која е стапката на решавање на проблемите со клиентите?
  • Кога ќе се соочиме со врв на активност? Колку дополнителни луѓе се потребни за зајакнување на тимовите?
  • Каде е напредокот на овој или оној проект?

Со соодветна табла на располагање. На прв поглед, можете да имате одговор на цела низа прашања од овој вид.

Дали моите табли мора да имаат одредена форма?

Воопшто не, дури и ако во пракса сите изгледаат слично. Јасно имате можност да го правите тоа што го сакате. Во професионалното опкружување. Ве советувам да бидете близу до она што можете да го видите на кое било друго место. Два, три графикони, еден мерач. Мени што му овозможуваат на корисникот да ги насочи фигурите. И, зошто да не биде малку пософистицирана позадина од вообичаеното. Но, не оди понатаму.

Сега одете на вежбање и станете табла гуру во Ексел

На секој негов тренинг ќе помогнете во креирање табла. Сè што треба да направите е да го следите упатството. Неколку мали измени поврзани со вашата конкретна активност. И voila. Не се откажувај од првата тешкотија. Започнете повторно ако не го добиете посакуваниот ефект првиот пат. И ќе видите, на крајот ќе работи. Но, во итен случај тука е qнекои бесплатни слики веќе подготвени

READ  Користете етикети во Gmail за да ги класифицирате вашите е-пошта

Среќно во успехот на вашиот проект ...