Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Излезете од формули за привлечна професионална е-пошта

Првиот и последниот збор на е-поштата се од огромно значење. Ова ќе ја одреди стапката на ангажираност на вашиот дописник. Завршувањето на моќна професионална е-пошта поминува низ два суштински елементи: формулата за излез и учтивата формула. Ако првиот елемент дава информации за намерата на испраќачот, вториот ги почитува фиксните формули.

Сепак, за да биде почувствувана и привлечна, учтивата фраза заслужува некаква форма на персонализација без да се жртвува учтивоста. Откријте тука некои излезни формули за ефикасна професионална е-пошта.

„Сметам на вашиот одговор за ...“: Ригорозна љубезна фраза

Можете да бидете учтиви, а да останете ригорозни во она што го кажувате. Навистина, љубезните изрази од типот „Во очекување на вашиот одговор...“ се прилично нејасни. Со велејќи: „Сметам на вашиот одговор за ...“ или „Ве молам дајте ми го вашиот одговор пред ...“ или дури „Можете ли да ми одговорите пред ...“, вие го ангажирате вашиот соговорник.

Вториот разбира дека пред одреден рок има морална обврска да ви одговори.

„Сакајќи да ве информирам корисно...“: Формула по недоразбирање

Во време на конфликт, за да се одговори на барано или несоодветно барање, неопходно е да се користи наметлива, но сепак љубезна формула. Употребата на фразата „Сакајќи да ве информирам корисно...“ покажува дека немате намера да застанете тука и дека мислите дека сте биле доволно јасни.

„Сакајќи да ја задржите вашата доверба…“: Многу помирлива формула

Комерцијалниот јазик е исто така многу важен. Да му покажете на вашиот клиент дека се надевате дека ќе имате деловни односи што е можно подолго е дефинитивно позитивно отворање.

READ  Немој повеќе да напишеш грешка со методот Ортодидакт

Исто така, постојат и други многу приспособливи формули како што се „Сакам да можам да одговорам позитивно на вашето следно барање“ или „Сакам да можам да ви дадам попуст за следната нарачка“.

„Воодушевен што можев да ви донесам задоволство“: формула по решавање на конфликтот

Се случува во деловните односи да настанат конфликти или недоразбирања. Кога ќе се појават овие ситуации и ќе успеете да најдете поволен исход, можете да ја користите оваа формула: „Мило ми е што видов поволен исход на вашето барање“.

„Со почит“: формула за почитување

Оваа љубезна фраза се користи кога му се обраќате на раководител или претпоставен. Тоа покажува внимание и знак на почит.

Меѓу употребените формули ги имаме овие: „Со сета моја почит“ или „Со почит“.

Во секој случај, важно е да се користи љубезна формула која веројатно ќе ја зголеми ефективноста на размената во професионален амбиент. Но, многу ќе добиете и со грижата за правописот и синтаксата. Нема ништо полошо од погрешно напишана или погрешно напишана деловна е-пошта.