Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Како професионалец, вие сте обврзани да ги совладате техниките на пишување. Целта е да ја пренесете вашата порака. Всушност, работното пишување е важен дел од комуникацијата на компанија или која било друга деловна единица. Една од најдобрите техники за да знаете дали ќе се постигне вашата цел е да се ставите во местото на читателот. Овој процес гарантира дека примачот не пропушта некој важен елемент. На крајот на краиштата, идејата е да си кажете себе си дека пишувате подобро ако знаете како примателот ќе го прочита документот.

Различните стратегии за читање

Човечкиот мозок има голем капацитет за адаптација, што е она што го тера професионалниот читател да се прилагоди според видот на документот што го има пред себе. Така, читањето може да биде целосно или делумно.

За првиот случај, многу е поважно да се обрне внимание на сите детали бидејќи читателот ќе чита збор по збор. Тоа се многу информации за мозокот, што значи дека треба да бидете што е можно поедноставни за да не го исцрпите читателот. За вториот случај, читателот прави избор на информации што ги смета за важни и токму тоа ја прави типографската хиерархија голема.

Во повеќето случаи, делумното читање се користи на работното место затоа што многумина немаат време да ги прочитаат сите документи од почеток до крај. Затоа е важно да се состави важна стратегија за да се одговори на професионалното читање.

READ  Шаблон за писмо за да пријавите грешка на вашата лична плата

Стратегиите на професионалните читатели

Постојат стратегии за читање што обично ги користат многу професионални читатели. Значи, секој што произведува деловно пишување мора да ги интегрира за да ја постигнат својата цел. Ова се стратегии кои ви овозможуваат да читате побрзо. Ова се главно техниката за лоцирање и техниката за скиење.

Читање во знак

Читањето на знак е делумно истражувачко читање. Станува збор за постапување како истражувач кој точно знае што бара. Така, читателот го скенира целиот текст на прв поглед и на вертикален начин. Ова скенирање е погодно за колонообразни текстови како што се списанија, весници, итн.

Читање при слабеење

Читањето со помош на стратегијата за слабеење промовира дијагонално чистење. Целта е да се најдат корисни информации. Така, окото скенира одлево надесно за да ги лоцира клучните зборови за да ја разбере сликата на текстот. Често пати тоа е цик-цак чистење. Ставањето клучни зборови со задебелени букви може да помогне многу. Навистина, големото и задебеленото ќе го водат читателот за клучните зборови на текстот.

Покрај тоа, клучен збор може да биде преодна реченица, координирачки сврзник, интерпункција, нова линија, како и одредени видови на изразување.

Конечно, читателот не се ограничува на локацијата затоа што се базира на неа за да ги прочита во целост точките што ги смета за важни.