До крајот на овој курс, ќе можете да:

  • Знај и разберете што е мрежа FTTH и улогата на оптичкото влакно
  • Распоредување FTTH мрежа (во затворени простории и на отворено) на претплатник
  • Проверете направените оптички врски
  • Тестер перформансите на оптичко влакно

Опис

Пристапна мрежа FTTH (Fiber to the Home – Fiber to the subscriber) е мрежа, во оптички влакна, распоредени од оптички јазол за поврзување (локација на опремата за пренос на операторот) до приватни домови или простории за професионална употреба.

Оптичкото влакно е а преносен медиум кој има мала загуба и широк опсег во споредба со другите преносни медиуми како бакар или радио. Ова е причината зошто мрежите за оптички пристап FTTH во моментов претставуваат најодржливо решение за нудење услуги многу голема брзина на големи растојанија.

Занаетите со влакна се практикуваат на комерцијално поле, дизајнерски канцеларии или дури и на терен.
Во бизнис домен, засегнатите професии се…

Продолжете со читање на статијата на оригиналната страница →

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Договор на определено време: докажете ја реалноста на привременото зголемување во времето на склучување на договорот