Преговарањето за покачување со вашиот работодавец може да биде тешко и исцрпувачко.

Преговорите се дијалог насочен кон постигнување договор. Затоа е важно однапред да знаете што сакате и од што сте подготвени да се откажете.

Преговорите за плата со вашиот работодавец треба да се подготват добро однапред. Мора да знаете вашата пазарна вредност и вредноста што ја носите на компанијата.

Знајте точно кои цели треба да ги постигнете вие ​​и вашиот тим. Така ќе се погрижи преговорите да течат непречено и ќе ве приближи до посакуваниот исход. Се надеваме дека оваа статија ќе ви помогне да се подготвите за успешно преговарање.

 

1. Знајте ја вашата пазарна вредност

 

Пред да преговарате за вашата плата, треба да знаете колку вредите за компанијата. Многу фактори можат да влијаат на вашата плата.

Првото нешто што треба да направите е да откриете колку вредите во вашата индустрија и врз основа на вашето искуство. Оваа бројка е тешко да се процени бидејќи зависи од регионот и видот на компанијата во која работите.

Ако работите во голема компанија со јасна структура на плати за секоја позиција, тоа ќе биде помалку флексибилно отколку во мал семеен бизнис.

Треба да знаете за која плата треба да се стремите врз основа на вашето искуство. Платите варираат во голема мера според индустријата, стажот и локацијата, па затоа е важно да се преговара за добра плата.

READ  Како да поставите одржливи цели?

Прво, погледнете кои луѓе во вашата област имаат исто искуство и на иста позиција како што заработувате.

Потоа утврдете го опсегот на плата за позицијата, а потоа споредете ја просечната плата со пазарните плати.

 

 2. Што сте постигнале досега?

 

Важен дел од овој процес е да му покажете на интервјуерот зошто заслужувате поголема плата. Ако имате листа на достигнувања, награди и доказ за вашата вредност за компанијата, ќе имате предност кога преговарате.

Правилната проценка на вашите достигнувања ќе ви помогне да преговарате за покачување, но не чекајте до крајот на годината за да побарате покачување. Поголема е веројатноста да успеете ако се обидете да преговарате пред да биде готов буџетот за следната година.

Не зборувајте само за минатото, бидејќи вашите достигнувања и примерите што ја докажуваат вашата вредност се поважни од прегледите на претходните перформанси кога преговарате со работодавецот.

 

3. Планирајте ги точките што сакате да ги покриете

 

Кога ги подготвувате вашите белешки за преговори, не заборавајте да одговорите на следните прашања. Зошто мислите дека имате право на поголема плата од другите? Пред да му пристапите на вашиот шеф, подгответе што е можно поконкретна листа на прашања. Оваа листа може да вклучува на пр.

Целите што сте ги постигнале, обемот на работа за кој сте придонеле или наградите што сте ги добиле во име на компанијата. Ако е можно, користете реални броеви.

READ  Подгответе го вашето барање за покачување

Години искуство во вашата индустрија. Особено ако сте ги надминале минималните барања поставени од компанијата.

Вашите дипломи и квалификации, особено ако се многу барани во вашиот сектор.

Просечната плата во други компании за слични работни места.

 

4. Обука

 

Најважно е да се подготвите однапред. Подгответе се за тешки прашања знаејќи ја вашата тема и вежбајте додека не се чувствувате удобно. Вашиот соговорник сигурно ќе биде поискусен и помалку загрижен за резултатот од вас. Така ќе ви биде полесно да се придржувате до вашата стратегија ако точно знаете за што да разговарате.

Подгответе се за интервјуто на таков начин што нема да се чувствувате нервозни и да можете веднаш да ги најдете одговорите на незгодните прашања.

Најдобро е да тренирате со пријател или колега на кој имате доверба и кој може да ви даде конструктивен фидбек. Можете исто така да се снимате пред камера или да зборувате пред огледало.

Овој чекор е особено важен бидејќи разговорот со вашиот шеф може да биде непријатен, но колку повеќе вежбате, толку поудобно ќе се чувствувате кога ќе дојде време.

 

5. Бидете наметливи, убедливи и самоуверени

 

За успешно да преговарате за покачувањето, треба да бидете наметливи и убедливи. Колку сте посигурни, толку е поголема веројатноста вашиот работодавец да ве слуша. Ароганцијата и самодовербата не треба да се мешаат со довербата во проценката на сопствените сили и квалитети.

READ  Зошто мора да излезеш од масата?

Во преговорите, недостатокот на самодоверба може да предизвика претерување или извинување, што може скапо да ве чини. Наместо тоа, јасно опишете го покачувањето што го барате и накратко објаснете зошто го барате.

Запомнете дека му обезбедувате вредна експертиза на вашиот шеф. Ако сметате дека вашата моментална плата не е соодветна со вашите вештини и искуство. Бидете подготвени да го поддржите вашето барање со истражување на пазарот на плати поткрепено со информации за вашата лична вредност. Ова е за да можете со сигурност да го презентирате вашето барање.

 

6. Поставете високи цели за вашето барање

Еден од основните принципи на преговарање за плата е да му понудите на работодавачот малку повисок износ од она што навистина се надевате да го добиете. На овој начин, ќе можете да добиете зголемување прилично блиску до вашата желба, дури и ако се разбира вашиот предлог е ревидиран надолу.

Слично на тоа, ако нудите опсег, проверете дали најниската сума што ја нудите е исто така соодветна. Бидејќи работодавците речиси секогаш ќе го изберат најниското.

Откако ќе соберете што е можно повеќе информации за вашата пазарна вредност и за способноста на вашиот работодавец да плати. Ајде да одиме, почнеме да преговараме со тоа што нема да се двоумиме, доколку е потребно, да претходиме или да го следиме вашето интервју со формална пошта.