Кога сте работеле во компанија неколку години, неизбежно сте акумулирале важна експертиза за нејзиниот развој. Размислете сега дали е време да го искористите зголемувањето на платата? На крајот на краиштата, вие сте го заработиле. За да го направите ова, треба да аплицирате за зголемување од вашиот работодавец. Еве неколку совети за вашите напори, како и примери на писма кои бараат зголемување на платата.

Што е надоместок на вработените?

Кога некое лице започнува да работи во компанија, секоја од страните потпишува договор во кој тие се согласуваат на сите клаузули што треба да се почитуваат во текот на работниот период. Во договорот се спомнуваат и надоместоците на работникот. Вториот се смета за разгледување на услугите што ги нуди работникот во корист на работодавачот.

Важно е да се знае дека слободно се преговара за надомест на штета помеѓу работникот и неговиот вработен, притоа почитувајќи го Кодексот за работни односи и колективните договори. Затоа, не смее да биде пониска од законската минимална плата. Сепак, надоместокот не се однесува само на основната плата, туку и на фиксни или променливи бонуси или каква било друга придобивка во форма на плата.

Надоместоците се собираат секој месец во согласност со член L3242-1 од Законот за работни односи. Општо земено, платата се зголемува на датумот на годишнината од вработувањето според стажот на работникот. Сепак, тој може да побара зголемување на платата во секое време во зависност од околностите што се јавуваат во компанијата или едноставно затоа што смета дека заслужува надоместок прилагоден на неговото искуство и вештини.

READ  Учтиви изрази што треба да се избегнуваат во професионална е-пошта

Зошто да испратите писмо со барање за покачување?

Без оглед на атмосферата што владее во тимот или различните алатки што му се достапни на работникот за извршување на нивната работа. Плата останува исклучително моќен извор на мотивација. Ова е исто така првиот критериум за склучување потпис на договор.

Како прво, барањето за покачување може да се договори усно за време на интервју со работодавачот. Сепак, подобро е да испратите следење по пошта, особено ако работодавецот не се спротивставил јасно на вашето барање. Така, едно писмо би било идеално за да го зајакне вашето барање и да доведе до позитивен исход од работодавачот.

Сепак, бидете свесни дека во повеќето случаи, вредноста на работникот не се зема предвид и покрај неговата ефикасност. Сепак, најдобриот начин да добиете покачување е да разговарате со вашиот работодавец. Така, тој може да го одобри ако вашето барање одговара на вашите перформанси и вашите резултати.

Кога да аплицирате за покачување на плата?

Повеќето работодавци претпочитаат вработените да молчат за нивниот надоместок. Затоа ќе треба да го изберете вистинскиот момент за преговори за да добиете задоволителен одговор. Знајте, сепак, дека сте во добра позиција да активирате барање за покачување во случај да сте ги постигнале или дури и да ги надминале своите цели и вашата работа е повеќе од задоволителна. Ова е точно кога можете да ја добиете предноста и да го поставите вашето барање.

Барањето за зголемување се поднесува и во одредени случаи, по добивање на унапредување, кога платата не е зголемена. Исто така е можно вашата компензација да е помала од онаа што обично важи за позиција слична на онаа што ја имате во моментот. Од друга страна, избегнувајте испраќање на барање во период кога компанијата доживува економски потешкотии.

READ  Примери на шаблони за писма за оставка за касиерка

Како да побарате покачување на платата?

Ги знаете вашите причини за барање за покачување, па сè што треба да направите е да преземете нешто. Имајте на ум дека ќе имате поволен одговор само доколку се исполнети следниве услови: добро работење, постигнување на целите, поволна финансиска состојба на компанијата, постоење на договорни аранжмани.

Сепак, спротивно на популарното верување, побарувачката за зголемување на платата бара минимум подготовка. Важно е да се соберат цела низа добри аргументи со цел да се убеди работодавецот. Потсетете се и наведете ги сите ваши резултати и ставете ги напред.

Вашиот работодавец исто така може да ви даде неколку задачи што се далеку од границите на вашата позиција. Знајте дека ова е знак на доверба и искористете ја можноста да разговарате со вашиот работодавец за тоа. Размислете да покажете колку е важна вашата улога во бизнисот.

Некои примероци од писма кои ќе ви помогнат да добиете покачување.

Едноставно барање за зголемување на платата

Г-ѓа / Г-дин Име Презиме
Адреса
Поштенски код

Господине / Госпоѓо,
функција
Адреса
Поштенски код

Во [Град], на [Датум]

 

Предмет: Барање за покачување на плата

Господар ле Директор,

Вработен во вашата компанија, од [датумот], јас моментално ја заземам позицијата на [сегашна позиција]. Ги претпоставувам функциите што ми се доверени со ефикасност и строгост.

Поддржана од мојата професионална совест, јас секогаш волонтирам кога се потребни прекувремени часови за да се одвива непречено работењето.

Веќе многу години ме повикуваат да ги поддржувам нововработените за време на нивните први чекори со нас. Познато е дека имам непрекинато трпение и секогаш сум достапен кога е потребно.

Со искуство од [времетраење на општото искуство] години и стаж на [траење работел во бизнисот] години со компанијата, би сакал мојата лојална услуга да ја признае покачување на платата.

Ви стојам на располагање за можно интервју, додека се надевам дека ќе ве убедам. Ве замолувам да се согласите [мил], израз на моето највисоко внимание.

 

                                                                                                               Потпис

 

READ  Најдобар начин добро да напишете професионално писмо 

Барање за зголемување на платата на исто ниво како и другите вработени на иста позиција

Г-ѓа / Г-дин Име Презиме
Адреса
Поштенски код

Господине / Госпоѓо,
функција
Адреса
Поштенски код

Во [Град], на [Датум

 

Предмет: Барање за покачување на плата

[Господине, госпоѓо],

Ангажиран од [датумот на вработување] во вашата компанија, јас моментално ја заземам позицијата [на вашата позиција] и сум од [должината на искуството на позицијата] до денес.

Од мојата интеграција, имав можност да извршам неколку задачи на различни позиции како што се [наведете ги вашите одговорности и дали тие се зголемени или проширени].

Затоа, имам чест да ја замолам вашата nessубезност и да ми дадете зголемување на платата слична на онаа на моите колеги кои ја заземаат истата позиција како мене. Исто така, би сакал да имам корист од бонуси и други поволности што одговараат на моите тековни одговорности.

Beе бидам многу почестен ако моето барање биде позитивно примено и имам можност да разговарам за тоа понатаму.

Во очекување на поволен исход, верувајте, (мил), според мое почитувано размислување.

 

                                                                                                                     Потпис

Преземете „Барање-едноставно-зголемување-плата-1.docx“

Едноставно-барање-зголемување-плата-1.docx - Преземено 34232 пати - 12,60 Kb

Преземете „Барање за зголемување на платата на исто ниво како и другите вработени на иста позиција“

барање-за-покачување-плата-на-исто-ниво-како-другите-вработени-на-иста позиција.docx – Преземено 20021 пати – 17,21 KB