Печатете пријателски, PDF и е-пошта

 

Можете да поминете години испраќајќи пораки до пошта без воопшто да мора да се прибегне кон „ЦГИ“. Меѓутоа, ако е-поштата се користи во професионален амбиент, неопходно е да се знаат нејзините заслуги и неговата употреба. Ова овозможува да се користи мудро. Така, ако деловите испраќач и примач на заглавието се лесно разбирливи. „CC“ што значи карбонска копија и „CCI“ што значи невидлива карбонска копија, се помалку. Покрај тоа, повеќето корисници не знаат што евоцира овој акроним.

На што се однесува слепата карбонска копија?

Карбонската копија може да се гледа како почит на вистинската карбонска копија која постоела пред создавањето на копирот и која дозволувала да се чуваат реплики на документ. Тоа е како двоен лист што се става под главниот лист и зема сè што ќе напише додека одиш. Се користи исто толку за цртежи и за текстови. Така се поставува помеѓу два листа, од кои оној целосно долу ќе биде дупликат на горенаведениот. Ако денес оваа практика речиси и не се користи со доаѓањето на новите технологии. Дневниците кои го користат овој систем честопати поставуваат фактури со копии.

Корисноста на CCI

„CCI“ ви овозможува да ги скриете вашите примачи во „До“ и „CC“ кога правите групно испраќање. Ова спречува одговорите на некои да бидат видени од другите. Така, „CC“ се сметаат за дупликати видливи од сите примачи и од испраќачот. Додека „CCI“, како што покажува терминот „невидлив“, ги спречува другите примачи да ги видат оние што се во „CCI“. Само испраќачот тогаш ќе може да ги види. Ова е важно за работата, ако сакате да одите брзо, без одговорите да бидат видливи за сите.

READ  Каков вид на учтивост да се испрати благодарност во професионална е-пошта?

Зошто да користите CCI?

Со испраќање е-пошта во „CCI“, примателите во овој дел никогаш не се појавуваат. Така, неговата употреба може да биде мотивирана со почитување на личните податоци. Она што е важно во професионалната средина. Навистина, адресата на е-пошта е составен елемент на личните податоци. Исто како телефонскиот број, полно име или адреса на една личност. Не можете да ги споделите како што сакате без согласност на засегнатите. За да се избегнат сите овие правни и судски малтретирања се експлоатира „МКС“. Покрај тоа, таа може да биде едноставна менаџерска алатка која овозможува да имате посебни податоци од неколку добавувачи без тие да комуницираат меѓу себе. Истото важи и за неколку вработени, неколку клиенти итн.

Од чисто деловна перспектива, испраќањето на масовни е-пораки без користење на „BCC“ може да и понуди на вашата конкуренција база на податоци на сребрена чинија. Тие ќе треба само да ги повратат адресите на е-пошта на вашите клиенти и добавувачи. Дури и злонамерните луѓе можат да украдат ваков вид на информации за лажна манипулација. Поради сите овие причини, употребата на "CCI" е речиси задолжителна за професионалците.