Вонредната здравствена состојба и мерките за ограничување за борба против ширењето на Ковид-19 покренуваат прашања за 3,4 милиони индивидуални работодавци.

Дали е можно да продолжат да ги носат своите вработени дома? Дадилки, старатели, помошници во домаќинството итн. дали имаат право на повлекување или право на делумна невработеност? Под кои услови? Еве ги одговорите на вашите прашања.

Може ли вашиот домашен вработен да дојде и да работи за вас?

Да Задржувањето не го спречува вработениот во домот да дојде во вашиот дом (се разбира, надвор од часовите кога целиот сообраќај може да биде забранет). Ако не е возможно да се работи преку телекомуникациско работење, патувањето за деловни цели е овластено Вашиот вработен мора да има потврда за чест на исклучително патување секој пат кога тој ќе дојде на твоето место, како и а доказ за службено патување што ќе треба да ги пополните. Овој последен документ важи за времетраењето на затворањето.

Кога сте присутни, не заборавајте да ги почитувате гестовите со бариери препорачани од властите со цел да се зачуваат здравјето и безбедноста на вашиот вработен: не затегнувајте

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Боледување: правилата што треба да се следат