Работодавците мора да ги плаќаат трошоците поврзани со маските на нивните вработени. Министерката за труд, Елизабет Борн, во вторникот на 18 август им предложи на синдикатите и работодавачите да ја генерализираат обврската да ја носат оваа заштитна опрема во ограничените простори на компаниите од 1 септември.

Владата на Jeanан Кастекс посакува „Систематизирајте го носењето маски во затворени и заеднички простори во компаниите и здруженијата (простории за состаноци, отворен простор, ходници, соблекувални, заеднички канцеларии, итн.) “, но не и во „Индивидуални канцеларии“ каде не е "Едно лице", соопшти во соопштението до Министерството за труд.

„Theе се изучуваат, со социјалните партнери, модалитетите на упатување до Високиот совет за јавно здравје за можните услови на адаптација » на обврската, прецизира Министерството за труд.

„Кога станува збор за обезбедување на вработените со овие маски, тоа е очигледно одговорност на работодавачот“ - Елизабет Борн на ТВ БФМ.

Работодавачот има безбедносна обврска

Работодавачот има должност на безбедноста кон

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Возрасна астма