За странци или нерезиденти, некои процедури се бара да отворат банкарска сметка во Франција. За да дознаете повеќе за најдобрите банки и процедури, видете ја нашата статија.

Може ли да отворам банкарска сметка во странство? Кои банки прифаќаат нерезиденти? Кои документи им се потребни на странците за да отворат сметка во банка? Странците и дали нерезиденти можат да побараат отворање жиро сметка? Како можам да заштедам време? Што се случува ако моето барање биде одбиено?

Содржини на страницата

Овој дел објаснува како да отворите банкарска сметка во Франција ако не сте резидент.

 

1 Најдете банка која прима странци во странство.

Ако барате банка која прифаќа нерезиденти, видете Boursorama Banque, N26 и Revolut. Има два случаи: ако не сте француски државјанин или ако сте француски државјанин. Ако сте во Франција помалку од една година, на пример како студент или патник, можете да отворите сметка во странство со мобилна банка. За да отворите сметка во онлајн или традиционална банка, треба да почекате една година.

2 Пренос на лични податоци

За да отворите банкарска сметка во странство, треба да пополните формулар кој трае околу пет минути. Потребните информации се стандардни. Ќе ви бидат побарани лични информации за понудата што сте ја одбрале (матичен број, датум на раѓање, земја и регион), како и вашите податоци за контакт и краток информативен лист. Потоа можете да го погледнете и потпишете завршениот договор онлајн.

Времето потребно за пополнување на онлајн формуларот за отворање сметка во странство зависи од банката што ќе ја изберете: онлајн и мобилните банки како што се Nickel, Revolut или N26 нудат формулари што може да се пополнат многу брзо. Ова исто така важи и за традиционалните банки, како што е HSBC.

 

3 За нерезиденти кои отвораат банкарска сметка, потребни се следните документи.

– Пасош или лична карта

– Потврда за кирија или друг доказ за адреса

– Пример за потпис

– Вашата дозвола за престој доколку сте загрижени

Во овој случај, времето потребно за верификација по трансферот зависи од избраната банка. Во просек, потребни се пет дена, но со мобилното банкарство, како N26, треба да чекате само 48 часа за да се најавите на вашата банкарска сметка и да имате RIB. Со Никел, тоа е уште побрзо, а сметките се креираат речиси веднаш.

 

4 Направете го вашиот прв депозит.

Потребен е минимален депозит за да се отвори сметка за нерезидент, што претставува гаранција на банката дека сметката навистина ќе се користи. Некои банки наплаќаат и такси за неактивност, кои мора да се платат кога ќе се отвори депозитот. Минималниот депозит варира од банка до банка, но обично е најмалку од 10 до 20 евра.

Бидејќи отворањето банкарска сметка за странци е секогаш бесплатно, банките не го наплатуваат првиот депозит. Во просек, парите се префрлаат во рок од пет работни дена. Откако ќе се активира картичката, може да се извршат плаќања и повлекувања.

 

Кои се главните онлајн банки?

 

 BforBank: банката според нив

BforBank е подружница на Кредит Агрикол создадена во октомври 2009 година. Во моментов има повеќе од 180 клиенти и е една од главните тегови на интернет банкарството. Тој нуди широк спектар на производи и услуги, вклучувајќи банкарски сметки, општи штедни производи, лични заеми, хипотеки и лични услуги. Да не зборуваме, дебитна картичка и можност за пречекорување, и двете бесплатни. Може да издавате и дигитални чекови.

 

Bousorama Banque: банката што сакаме да ја препорачаме

Boursorama Banque е една од најстарите онлајн банки, подружница на Société Générale, која ја поседува 100% од нејзиното преземање од страна на CAIXABANK. Основана во 1995 година, првично се фокусираше на онлајн тргување со валути. Потоа, во 2006 година, направи стратешка промена и ја прошири својата понуда на тековните сметки. Денес, Boursorama Bank нуди заеми, животно осигурување, штедни сметки, девизи и интернет банкарство. Дебитна картичка и проверка на состојбата се нудат бесплатно. Директен пристап до хипотеки е достапен преку Интернет, како и мобилни плаќања. Без да се заборави и овде доставувањето на дигитална проверка. Онлајн банкарството има за цел да достигне 4 милиони клиенти до 2023 година.

 

Fortuneo Banque: едноставна и ефикасна банка

Fortuneo, компанија за мобилни плаќања, беше основана во 2000 година и беше купена од Crédit Mutuel Arkéa во 2009 година, која се спои со Symphonis за да стане банка. Пред тоа, таа беше специјализирана за тргување со акции и фондови. Fortuneo сега ги нуди сите услуги што ги нудат големите банки, вклучувајќи хипотеки, животно осигурување, заштеди, па дури и осигурување на автомобили. Во 2018 година, Fortuneo беше првата француска е-банка која воведе бесконтактни плаќања.

Таа е единствената онлајн банка која ја нуди MasterCard World Elite картичката бесплатно, но не само. Пречекорувањето очигледно е достапно бесплатно.

 

HelloBank: банката на дофат на раката

Мобилните плаќања Hello Bank беа лансирани во 2013 година со поддршка на традиционалната банкарска мрежа на BNP Paribas за привлекување на максимален број клиенти. Сите производи и услуги на BNP Paribas се достапни за клиентите на Allo Bank ширум светот. На тој начин, Hello Bank им овозможува на своите клиенти пристап до мрежа од околу 52 банкомати во 000 земји. Банката е присутна во Германија, Белгија, Австрија, Франција и Италија и нуди широк спектар на банкарски услуги. Достапни се пошта за проверка во филијалата и бесплатна дебитна картичка.

 

MonaBank: банка која ги става луѓето на прво место

Монабанк е подружница на групацијата Кредит Мутуел, позната по својот слоган „Луѓето пред парите“, основана во 2006 година. Од декември 2017 година, Монабанк имаше приближно 310 клиенти. Монабанк е единствената онлајн банка која не нуди бесплатни дебитни картички. Стандардната Visa картичка чини 000 € месечно, а Visa Premier картичката чини 2 € месечно. Од друга страна, повлекувањето готовина е бесплатно и неограничено низ еврозоната.

Монабанк нема барања за приход и повеќе пати по ред ја доби наградата за услуга на клиентите на годината.

 

N26: банката што ќе ја сакаш

N26 има европска банкарска лиценца, што значи дека нејзините сметки за проверка подлежат на истите гаранции како и кредитните институции основани во Франција. Единствената разлика е во тоа што бројот на сметката IBAN е ист како кај германска банка. Оваа сметка за возрасни може да се отвори и управува само преку мобилната апликација на банката и нема барања за приход или престој.

Сметката N26 е компатибилна со банкарски трансфери, вклучувајќи директни задолжувања. Трансферите на MoneyBeam помеѓу корисниците на N26 се исто така можни преку телефонскиот број или адресата на е-пошта на примачот. Пречекорувањата, готовината и чековите не се достапни за француските корисници. Меѓутоа, ако финансирате проект или старт-ап, може да добиете до 50 евра во N000 заеми.

 

Никел: сметка за сите

Никел беше лансиран во 2014 година од Financière des Payments Electroniques и од 2017 година е во сопственост на BNP Paribas. Никелот првично беше дистрибуиран во 5 тутунари. Клиентите можеа да купат штедна картичка за Никел и да отворат сметка директно на лице место. Денес, Никел стана подемократски и нуди едноставни банкарски услуги за сите. Никел-сметките може да се отворат истиот ден, без услови за членство или скриени такси, во тутунарите или онлајн за помалку од пет минути.

 

Оринџ банка: банката повторно измислена

Лансирана во ноември 2017 година, најновата онлајн банка, Orange Bank, веќе има големо влијание. За четири години од нејзиното лансирање, електронската банка на телекомуникацискиот гигант доби околу 1,6 милиони клиенти. Првично нудејќи само тековни сметки, Orange Bank сега нуди и штедни сметки и лични заеми. Orange Bank зазема единствена позиција помеѓу онлајн банкарството и мобилното банкарство. На пример, картичките на Orange Bank може целосно да се персонализираат од апликацијата. Измена на лимити, блокирање/одблокирање, активирање/деактивирање на онлајн и бесконтактни плаќања итн. Orange Bank беше првата што создаде „семејна понуда“. Семејство на Orange Bank: со овој пакет добивате дополнителна понуда до пет детски картички за само 9,99 € месечно.

 

Revolut: паметната банка

Revolut се заснова на 100% мобилна финансиска технологија, така што клиентите можат да управуваат со нивните сметки и банкарство исклучиво преку апликацијата Revolut. Компанијата нуди четири услуги. Стандардната услуга е целосно бесплатна и чини 2,99 евра месечно.

Сопствениците на сметки на Revolut можат да ја користат мобилната апликација за да префрлаат средства на нивните сметки и да ги извршуваат сите банкарски трансакции од таму. На пример, можете да правите парични трансакции, банкарски трансфери, парични налози и директни задолжувања.

Сепак, имателот на сметката не може да врши плаќања што го надминуваат вкупниот износ на пари депонирани на сметката. Сè функционира на овој начин, имателот на сметката мора прво да ја надополни сметката, а потоа да може да врши плаќања со банкарски трансфер или кредитна картичка.

 

За што се користи дебитна картичка?

Дебитната картичка (како чекови) е средство за плаќање поврзано со тековна сметка (лична или заедничка) и, како и чековите, таа е најчестото платежно средство во Франција. Тие може да се користат за купување директно во продавници или онлајн и за подигање готовина од банкомати или банки.

Дебитни картички може да издаваат банки и други кредитни институции. Тие исто така може да вклучуваат и други услуги како осигурување или услуги за резервации.

 

Различните видови платежни картички и нивните услови за користење.

— Банкарски картички за повлекување: Оваа картичка ви овозможува да подигате пари само од банкомати во мрежата на банката или од банкомати кои припаѓаат на други мрежи.

— Платежни банкарски картички: овие картички ви овозможуваат да подигнете пари и да купувате преку Интернет или во продавници.

— Кредитни картички: Наместо да плаќате готовина од вашата банкарска сметка, потпишувате договор за обновување со издавачот на кредитната картичка и плаќате фиксна каматна стапка според условите на договорот.

— Припејд картички: тоа се картички кои ви дозволуваат да повлечете ограничен износ на припејд кредит.

— Сервисна картичка: може да се користи само за плаќање на деловни трошоци што се наплаќаат на сметка за услуга.

Дебитна картичка.

Тоа е најчестата платежна картичка во Франција. Постојат неколку различни типови.

— Стандардни картички како што се Visa Classic и MasterCard Classic.

— Премиум картички како Visa Premier и MasterCard Gold.

— Премиум картички како Visa Infinite и MasterCard World Elite.

Овие картички се разликуваат по начинот на користење за плаќање и повлекување, осигурување и пристап до дополнителни бесплатни или платени услуги. Колку е повисока цената на картичката, толку повеќе услуги и поволности нуди.

 

Како се разликуваат дебитните картички?

Со дебитна картичка, можете да изберете да платите одеднаш или да го одложите плаќањето. Која е разликата помеѓу двете?

Непосредна дебитна картичка го одзема износот од вашата сметка веднаш штом банката е информирана за повлекувањето или плаќањето, односно во рок од два или три дена. Со одложена дебитна картичка, плаќањата се земаат само последниот ден од месецот. Првиот е поевтин и полесен за користење, додека вториот е генерално поскап, но пофлексибилен.

За дополнителна безбедност, можете да изберете и картичка за која е потребна авторизација од системот. Пред да дозволи плаќање или враќање на средствата, банката проверува дали износот што треба да се задолжи е на вашата тековна сметка. Во спротивно, трансакцијата ќе биде одбиена.

 

Како да се користи неговата картичка?

Ако сакате да ја користите вашата дебитна картичка за подигање пари или плаќање во продавници, само внесете ја тајната шифра што ви е дадена кога ја повлекувате вашата дебитна картичка. Достапни се и бесконтактни плаќања од 20 до 30 евра, но не сите терминали за плаќање се опремени со оваа технологија.

За да користите банкарска картичка за електронски плаќања, треба да го знаете бројот на предната страна на картичката и трицифрениот визуелен код. Без разлика дали оваа картичка ви е обезбедена од традиционална банка или онлајн, тоа е истото.

 

Што е електронска проверка?

Електронскиот чек, познат и како е-чек, е инструмент кој му овозможува на исплатувачот да ја задолжи банкарската сметка на примачот без да користи физички чек. Во зависност од ситуацијата, ова е поволно и за исплатувачот и за примачот. Тие можат драстично да го намалат времето за обработка на плаќањата.

 

Принципи на работа на онлајн проверка

Иако многу луѓе не знаат како да обработуваат електронски проверки, тоа е всушност многу едноставен процес. Четири фактори се многу важни при издавање електронска проверка:

Прво: серискиот број, кој ја идентификува банката на која е извлечен чекот, второ: бројот на сметката, кој ја идентификува сметката на која е извлечен чекот, трето: износот на надоместокот, кој го претставува износот на чекот
четврто: датумот и времето на доспевање на проверката.

На проверката може да се појават и други информации како датумот на издавање, име и адреса на сопственикот на сметката, но не се задолжителни.

Оваа важна информација се складира и обработува кога е овозможено плаќањето со електронски чек. Банката на корисникот обично контактира со банката на исплатувачот и му ги дава потребните информации. Доколку банката на корисникот во оваа фаза е задоволна дека трансакцијата не е лажна и дека има доволно средства на сметката, ќе ја одобри трансакцијата. По плаќањето, корисникот може да ги задржи бројот на сметката и бројот за насочување за подоцнежна употреба или да ги избрише овие информации.

 

Проширување на употребата на онлајн електронски проверки

Електронските чекови стануваат сè попопуларни, особено кога потрошувачите се навикнуваат на побрзи и побрзи плаќања што ги нудат трговците. Тие се популарни кај доверителите бидејќи можат да добијат пари многу побрзо од традиционалните методи. Традиционално, доверителите мораа да испратат лични чекови во процесорски центар каде што беа уплатени и кредитирани. Тие потоа може да се вратат во банката на примачот, што може да потрае една недела или повеќе.

Трговците се повеќе користат електронски проверки и на своите клиенти им нудат алтернативни начини на плаќање. Во минатото, трговците секогаш преземале ризици со прифаќање чекови. Во некои случаи, трговците на мало престанаа да прифаќаат лични проверки бидејќи сметаа дека ризикот е превисок. Со електронската обработка на чековите, трговците веднаш знаат дали има доволно пари на нивната сметка за да ја завршат трансакцијата.

 

Дали онлајн банкарството е навистина безбедно?

Онлајн банките мора да ги исполнуваат истите безбедносни барања како и традиционалните банки. Дополнително, фактот што повеќето онлајн банки се директно или индиректно поврзани со традиционалните банки, исто така, ја зголемува довербата на потрошувачите во овие институции.

Така, не треба да се грижите за гаранциите на депозитите или за веродостојноста на онлајн банкарството. Всушност, тоа се ризици со кои се соочуваат банките. Без разлика дали е онлајн или традиционално.

Главната опасност доаѓа од сајбер кражбата и различните методи кои се користат на мрежата за да ви ги украдат парите.

 

Зошто е важно да се биде внимателен со онлајн банкарството?

Со онлајн банкарството, повеќето трансакции се случуваат на интернет. Затоа, еден од најголемите ризици е кражба на информации. Ова е причината зошто онлајн банките се фокусираат на спречување на сајбер криминалот. Довербата на клиентите и на крајот опстанокот на бизнисите во секторот се во прашање.

Техничките мерки за сајбер безбедност вклучуваат, меѓу другото:

– шифрирање на податоци: податоците што се разменуваат помеѓу серверите на банката и компјутерот или мобилниот телефон на клиентот се заштитени со SSL протоколот (Secure Sockets Layer, претставен со познатото „S“ на крајот од кодот HTTPS и пред URL-то).

– Автентикација на клиентите: целта е да се заштитат податоците зачувани на серверите на банката. Ова е целта на Европската директива за платежни услуги (PSD2), која бара од банките да користат два „силни методи за автентикација“: платежни картички кои содржат лични податоци и шифри добиени со СМС (или биометриски системи како што се препознавање на лица или отпечатоци од прст).

Покрај безбедносните мерки, банките често ги потсетуваат своите клиенти. Методите што ги користат хакерите и како да се заштитат од нив.

 

Некои методи што ги користат сајбер-криминалците

– Фишинг: ова се е-пошта во кои некое лице се преправа дека зборува во име на вашата банка. Ве прашува за вашите банкарски податоци од фиктивни и погрешни причини што банката никогаш не би ги побарала. За мир на умот, веднаш контактирајте го вашиот банкарски советник за повеќе информации. Никогаш не ги е-пошта вашите банкарски податоци на никого.

– Фарма: кога верувате дека се поврзувате со вашата банка. Ги пренесувате сите ваши кодови за пристап со поврзување со лажна страница. Инсталирајте антивирусен софтвер и ажурирајте го редовно.

– Keylogging: базирано на шпионски софтвер инсталиран на компјутер без знаење на корисникот и снимање на неговите активности. Инсталирајте и редовно ажурирајте антивирусен софтвер за да спречите вашите податоци да одат во мрежа на трговци со луѓе. Не одговарајте и не бришете несоодветни е-пораки (на пр. оние од непознат испраќач, со правописни или граматички грешки, проблеми со кодирањето).

Се разбира, исто така, се препорачува да се поврзете на Интернет одговорно и дискретно. Избегнувајте најавување од ранливи локации (на пр., јавни Wi-Fi мрежи). Редовното менување на кодовите за пристап и избирањето силни лозинки ќе ве спаси од многу проблеми.