Без разлика дали сте лидер или тимски работник, помирувањето на личниот и професионалниот живот е без сомнение една од вашите долгорочни цели. Овие два аспекти се тесно поврзани и можат да влијаат едни на други позитивно или негативно во зависност од вашата вештина во полето. За да избегнете да бидете совладани или изгорени, тука се и некои корисни совети за усогласување на двата.

Научете како да кажете НЕ

За време на следниот период на одмор, ако не заминете и некој колега ве праша да извршите одредени задачи, освен вообичаените, кажете не. Навистина, нема смисла да се додаде вашиот веќе преоптоварен распоред. Ова, сепак, не значи занемарување на тимската работа. Сето тоа зависи од вашата дневна оптовареност, но подобро е да се одбие ако сметате дека барањето на вашиот колега е неоправдан.

Добро спие

Како што постојано слушаме, потребно е просечно време на спиење на 8 за телото да се опорави, секогаш обидувај се да го почитуваш ова времетраење. Навистина, дури и ако ги сметате вашите непроспиени ноќи како инвестиција во вашиот професионален живот, запомнете дека тие се залудни ако сте премногу уморни за да работите ефективно. Дајте му на вашето тело и умот време за одмор.

Оставете ја работата во канцеларија

Научете како да го разликувате вашиот дом од вашето работно место. Причината е во тоа што утре целото време си го продолжуваш она што не можеше да го постигнеш денес. Престанете да работите по вечерата или пред да одите во кревет. Тоа е како земање домашна задача на учителот следното утро кога тоа навистина не е.

READ  Одлучување - како да се направи вистинскиот избор?

Во случај да навистина треба да продолжите, претпочитате да останете половина час подолго на вашата работна маса. Во спротивно, избегнувајте да бидете во искушение да ги прочитате вашите пораки или да ја проверите работата со исклучување на вашиот бизнис лаптоп. Можете да ги оставите вашите датотеки и вашиот компјутер во вашата канцеларија. Наместо на зголемување на своите вештини и подобра организација.

Распоред на активности надвор од работа

Без разлика дали тоа е сесија со јога, или еден час физичка активност во салата, сите начини на кои можете да се одморите се добри. Ова е особено важно ако придонесува за вашиот личен развој. На пример, поминат вечер со вашите пријатели, стари или нови, целата работа е да бидете во можност да го подобрите вашиот удобност на секојдневниот живот. Трошењето на вечерта пред телевизорот со неговото семејство е исто така одличен начин да се опуштите.

Дај си паузи

Тешко да остане фокусиран или секогаш во најдобра форма од утро до ноќ без паузи. Овие ви овозможуваат да се опуштите, одвојте време да јадете овошје, да пиете вода или да излезете за да добиете свеж воздух. Целта е да ви го одвлекува вниманието од вашиот компјутер, вашиот клиент или бесконечни преговори.

Организирајте ја работата според принципот на Парето

Ова значи дека во зависност од тоа како ќе се посветите на тоа, 20% од задачите што ги правите може да обезбедат 80% од резултатите што ги сакате. Овие задачи се квалификувани како стратешки колку што имаат висока додадена вредност. Значи, ако сте утринска личност, претпочитајте да ги постигнете овие 20% на почетокот на денот и да ги вратите останатите 80% по паузата за ручек.

READ  Знајте како да донесувате вистински одлуки

Исто така, избегнувајте да губат време за неуспешни задачи. Организирањето на постојани средби ќе ви помогне да го ограничите времето за зборување до најважните теми и идеи. Користете неделни извештаи или други интерни комуникации за да избегнете присуство на сите состаноци на компанијата. Направете што е можно за полесно да ги превземете сите потребни информации за вашата работа.

Овие совети ќе ви овозможат да ги завршите задачите на денот порано и да продолжите, што е доказ за ефикасност. Секогаш имаме поголемо внимание кога нашите записи се ажурирани.

Не двоумете се да побарате совет за пријател

Можете исто така, зошто да се одземете себеси, да побарате совети за оваа тема на еден од вашите роднини кои видливо покажува подобра рамнотежа помеѓу неговата работа и неговиот професионален живот. Подобро е да не биде советуван од странец кој не знае ништо за вашиот живот и чии услуги можат да се наплаќаат по висока цена.

Земете одмор

Дај си малку време да ја скрши дневната рутина и да земеш некои слободни денови. Искористете ја можноста да организирате културни или егзотични патувања колку што сакате. Исто така ја искористам оваа можност да го посетувам вашето семејство за блиски или далечни пријатели. Со други зборови, тоа е совршено време за завршување на проекти што обично не може да ги постигнете.

Ако заминувањето веднаш не е можно, знајте дека продолжувањето на викендот за еден ден е исто толку корисно како и една недела за одмор. Покрај тоа, може да се направат неколку забавни активности за време на овие 3 дена релаксација.

READ  Страв од изгледот на другите - што се тајните за да се бориме против него?

Делегирајте некои од вашите задачи

Дајте му на вашиот приправник или на еден од вашите колеги можност да ги зголемат своите вештини и знаење, обучувајќи ги и делегирање на некои помошни задачи. Од друга страна, да управувате со некој што ќе ви помогне во одредени задачи подразбира добро следење на извршувањето на бараната работа. Работата лошо извршена од страна на лице кое би требало да биде обучено од вас, нужно ќе има последици.

Работи од далечина

Тоа може да биде можно ако тоа ви е доволна за да се договорат да го направи дел од вашата работа од дома неколку дена, доколку вашиот тим не гледа недостатоци. Овој метод на работа е поволен ако сакате да поминете повеќе време дома. Но, за да не функционира бизнисот со вашето физичко отсуство, ќе морате да бидете сигурни дека сè оди добро.

Сите мажи и жени бараат совршена рамнотежа помеѓу личниот и професионалниот живот. Можно е да управувате со вашиот работен и семеен живот, но во одредени моменти ќе треба да се направи избор. Затоа ќе мора да му дадете приоритет на семејниот аспект со тоа што ќе работите помалку, на пример, за да се грижите малку повеќе за вашиот личен живот. Или ќе и дадете повеќе време на професионалната кариера со тоа што малку ќе го напуштите личниот живот. Во секој случај, подобро е овие избори да бидат резултат на размислување, наместо да ви ги диктира некоја неуправлива ситуација.