Асертивноста е важна предност и во секојдневниот живот и на работното место. Во светот на работа, високата стапка на напор ќе ви донесе значителна предност, а особено ако сте одговорни за важни датотеки. За подобро разбирање на темелите на адекватност и нејзиното влијание врз корпоративната комуникација, ве повикуваме да го следите нашиот напис до крај.

Што е агресивност?

Самоувереност самоувереност зборот има English потекло, концепт инициран од страна на Њујорк психолог Андреј SALTER да 1950. Јосиф Wolpe разви овој концепт со дефинирање на тоа како "слободно изразување на сите емоции vis-à-vis трети лица, со исклучок на анксиозност."

Асертивноста е начин на изразување на самосвест без менување на другите, а тоа на директен начин. Од друга страна, наметливоста им се спротивставува на трите типични човечки ставови на летот, манипулацијата и агресијата. Тие доведуваат до слаба комуникација и предизвикуваат тензии, конфликти меѓу соговорниците, недоразбирањата и губење време.

Разликата со самоконтролата?

Асертивноста се разликува од самоконтролата во тој дел од неговата дефиниција вклучува само-тврдење. Затоа е важно да се препознаеме и да се прифатиме себеси како што сме. Во спротивна смисла, самоконтролата значи одење против сопствената самосвест и потреби, особено ако некој е импулсивен, страшен, страшен или на друг начин. Затоа е прашање на избор на неприродна реакција на емоциите, вредностите, личноста ...

READ  Како да слушате ефективно?

Асертивност и невербална комуникација

Асертивноста исто така треба да одговара на вашата невербална комуникација. Кога ќе се обратите на некоја личност, вашата порака се слуша 10% благодарение на зборовите, а остатокот е прашање на став, гестови и интонирање на гласот главно. Така, важно е да не се направи грешка во фокусот само на усната порака бидејќи формата е исто така важна и во презентацијата и во комуникацијата воопшто.

Совладување на невербална уште бара многу вежбање, бидејќи тоа зависи од фактори како што се срцето, тонот на кожата, ученик дилатација ... Така, за да се обезбеди хармонија помеѓу вербална и невербална, идеално решение за сите светот ќе биде искрен на оваа тема. Оваа хармонија се нарекува конгруенција.

Сопружувањето обезбедува воспоставување на квалитетна размена. Затоа, комуникацијата без конгруенција значи манипулација. Меѓутоа, оваа последна форма на комуникација бара значително количество енергија за да го задржи својот соговорник во многу прецизна визија. Оттука и конфузијата помеѓу термините "комуникација", "убедлива моќ" и "манипулација".

Комуникација или врска

Комуникацијата е размена меѓу двајца соговорници, но целата размена не е комуникација. Така, тоа е исто така важно да се утврди точното значење на овој термин, во последно време, се користи во ситуации кои навистина не се во согласност со нејзината вистинска дефиниција.

Навистина, да се биде добар комуникатор значи и да имате способност да му се отворите на неговиот соговорник, со цел подобро да ги препознаете неговите потреби и да не ги презентирате неговите идеи како единствени со право на цитат. Оттука, постои вистинска разлика помеѓу привидноста на комуникацијата и комерцијалната или друга пропаганда што е честопати нездрава манипулација и чија цел е да се присили публиката да прифати идеја.

READ  Емоционална интелигенција на работа

Во овој случај, манипулацијата е доказ за воспоставување на врска, помеѓу две лица, чисто врз основа на интересот кој секој може да го обезбеди на другиот. Во принцип, овој однос нуди предности на еден на штета на другиот.

Асертивност против манипулација

Кога продавачот продава производ без навистина да ги знае вистинските потреби на своите клиенти, но само заради продажба на неговата стока, можеме да кажеме дека има манипулации. Во овој случај, купувачот мора да знае како да биде релативно наметлив со објаснување на неговите потреби и проблеми и да ги избере само производите што ги задоволуваат. За да се избегне ваквиот проблем, секоја компанија мора да се фокусира на потребите на своите клиенти пред да ги понуди своите услуги или производи. Инаку, тешко е чесно да ги убеди да ги применат предметите за продажба.

Ако сте толку искушувани да користите манипулација за да продадете производ или идеја, зголемете ја вашата способност да бидете чувствителни на различни ситуации или настани. Се работи за вашата способност да се отвори до личноста со која разговарате и да ги препознаете вашите потреби, без разлика каде се наоѓате. Тоа значи усвојување на визија во "димензии 4", оние на просторот и на времето. Тоа е да се земе во предвид неговото минато, местото што го држеше и дека тој го држи ...

Чекорите да се следат за добра комуникација

          слушаат

Без разлика дали работат во здравствените услуги или во добивање на услуги од бизнис, не направи грешка на сечење кратки клиент повик веднаш да реагираат и заштедува време. Дајте му можност да го објаснат неговиот проблем или зошто тој претпочита да избере еден производ над друг. Така, кога сакате да понудите друг производ или решение, тој ќе биде понаклонет да ги прима и прифаќа вашите идеи. Додека лутата личност систематски ќе ги одбие.

READ  Gmail во бизнисот: непречена комуникација благодарение на автоматскиот превод

          изразите себеси

Наметливо лице може да ја изрази својата самосвест или да се наметне. Некои го прават тоа лесно, други не. Во овој втор случај, фрустрацијата може да биде таква што се шири низ телото и предизвикува лутина и гнев. Најдобро е затоа директно да се изрази што мисли без да се одврати од темата и без да го нападне неговиот соговорник.

          Прифатете и одговорете на враќањето

Нема идеја е совршена, сите имаат маана. Поголемиот дел од времето, нашите соговорници го забележуваат овој недостаток. Да ја поздравиме идејата за другите имплицира желба за подобрување или отвореност кон нови идеи. Грешката би била да ги негира сите несовршености и да се ограничи на оригиналните идеи.

Комуникацискиот стил што го имате во моментов е резултат на многугодишната навика. Исто така, очекувајте да мора да практикувате одредено време пред да ги совладате начелата на напорност. Најголем предизвик е да научите како ефикасно да слушате за да ги идентификувате вашите потреби, постепено ќе научите да одговарате без да дејствувате агресивно. Така, асертивноста е вистинската рамнотежа помеѓу пасивното однесување и агресивното однесување.