25 декември нема да биде ден на славење за сите. Без да се земат предвид професиите во хотелот, угостителството или итните или медицинските услуги, 9% од жените кои работат и 2% од мажите кои работат во Франција ќе бидат принудени да работат на денот на Божиќ, според истражувањето * спроведено од страницата Капа. Меѓу анкетираните, 55% од Французинките и 36% од Французите исто така би биле подготвени да бидат на работа Декември 25, главно од парична причина.

Но, дали работодавачот може да ги принуди своите вработени да работат на деновите на Божиќ и Нова година?

Le Законик за работни односи признава 11 законски празници, вклучително и 25 декември и 1 јануари (напис L3133-1) Но, со исклучок на 1 мај, тие не мора да работат. Само Алзас и Мозел имаат исклучителен режим, според кој државните празници не работат, освен ако не е поинаку определено (напис L3134-13 од Законот за работни односи).

Проверете го колективниот договор

Затоа, на друго место, работодавачот може законски да ги замоли своите вработени да дојдат на работа на 25 декември и 1 јануари, доколку ги почитува договорните одредби. Во случај…

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Додаток за делумна активност: нова обврска за одредени компании кои имаат корист од зголемена стапка