До крајот на овој курс, ќе можете да:

  • Сумирајте ја состојбата на епидемијата на ХИВ во светот.
  • Опишете ги имунолошките механизми кои се борат против вирусот и како ХИВ успева да ги заобиколи.
  • Презентирајте исклучителни поединци кои контролираат инфекција и животински модели на спонтана заштита.
  • Добијте информации за вирусните резервоари и состојбата на знаење за контролата по третманот.
  • Објаснете го клиничкото управување со ХИВ инфекцијата
  • Разговарајте за идните изгледи за лекување и превенција.

Опис

Од почетокот на епидемијата, ХИВ зарази повеќе од 79 милиони луѓе и предизвика повеќе од 36 милиони смртни случаи. Денес, репликацијата на ХИВ може ефикасно да се контролира со антиретровирусни третмани. Смртните случаи поврзани со СИДА се преполовени од 2010 година. Сепак, ХИВ инфекцијата останува главен глобален здравствен проблем. Третина од луѓето кои живеат со ХИВ немаат пристап до антиретровирусен третман. Понатаму, во моментов не постои лек за ХИВ и антиретровирусниот третман мора да биде…

Продолжете со читање на статијата на оригиналната страница →

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  2021 година минимална плата