Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Господине, госпоѓо, дами, господа, почитуван господине, почитуван колега... Сето ова се љубезни формули со кои е можно да се започне професионална е-пошта. Но, како што знаете, примачот е факторот што ќе ја одреди формулата што треба да се користи. Дали сакате да ги знаете шифрите за учтивост за да не ја платите цената за неуспешната комуникација? Секако. Оваа статија ве засега вас во овој случај.

Формула за жалба: што е тоа?

Повикот или апелот е поздрав што започнува со писмо или е-пошта. Тоа зависи од идентитетот и статусот на примачот. Се наоѓа наспроти левата маргина. Непосредно пред прозивката има и дел наречен ѕвезда.

Форма на жалба: Некои општи правила

Лошо совладаната формула за повик може да ја загрози целата содржина на е-поштата и да го дискредитира испраќачот.

За почеток, имајте предвид дека формуларот за жалба не содржи никакви кратенки. Ова значи дека треба да се избегнуваат кратенки како „г-дин“ за г-дин или „г-ѓа“ за г-ѓа. Најголемата грешка е да се напише „Господин“ како кратенка од учтивата фраза „Monsieur“.

Тоа е навистина англиска кратенка на зборот Monsieur. „М“ е точната кратенка на француски.

Покрај тоа, треба да се запомни дека љубезна фраза секогаш започнува со голема буква. Веднаш следи запирка. Ова е она што го препорачуваат шифрите за практика и учтивост.

READ  Подобрете го нивото на правопис со видео

Кои форми на жалба да се користат?

Постојат неколку форми на жалба. Меѓу нив можеме да наведеме:

 • господине,
 • Госпоѓо,
 • Мадам, Monsieur,
 • Дами и господа,

Формулата за повик „Госпоѓо, господине“ се користи кога не знаете дали примачот е маж или жена. Што се однесува до формулата Дами и господа, таа се користи и кога јавноста е доста разновидна.

Особеноста на оваа формула е тоа што може да се напише на иста линија или на две различни линии додека се препоставуваат зборовите, односно со ставање на зборовите еден под друг.

Различни формули за повици што може да се користат:

 • Почитуван господине,
 • Почитуван колега,
 • Госпоѓо претседателе и драг пријател,
 • Доктор и драг пријател,

Освен тоа, кога примачот врши добро позната функција, учтивоста бара таа да се спомене во формуларот за жалба. Така добиваме одредени формули за повикување, како што се:

 • Госпоѓо директор,
 • Министерот,
 • Господине претседателе
 • Господине Комесар

Какви форми на жалба за пар?

За случај на двојка, можеме да го користиме формуларот за повик, госпоѓо, господине. Исто така, имате можност да ги наведете името и презимето и на мажот и на жената.

Така ги добиваме следните формули за повикување:

 • Г-дин Пол БЕДУ и г-ѓа Паскалин БЕДУ
 • Г-дин и г-ѓа Пол и Сузан БЕДУ

Забележете дека е можно да се стави името на сопругата пред или по името на сопругот.